Page 39 - Dewan Bahasa Disember 2019
P. 39

Bahasa dan BUDAYA

	 Bagi mereka yang pernah merasai hidup di                Jadual 7 Leksikal dan maksud berkaitan alat mengopek atau
kampung pada zaman kanak-kanak, bahagian                  mengukur kelapa.
buah kepala yang ditunggu-tunggu untuk
dimakan ialah tombong kelapa atau disebut                 Leksikal/ Bahasa       Maksud
“cambah kelapa” atau “tumbuh kelapa”. Pelbagai
leksikal dan maksud berkaitan tombong kelapa              Bong               Alat mengupas kelapa.
dipaparkan dalam Jadual 6.                                Cop, selumbat,     Sejenis alat yang tajam matanya seperti
	 Isi buah kelapa tua akan diperah untuk                  solak (Johor)      mata tombak yang digunakan khusus
mendapatkan santan, dan proses mengopek                                      untuk mengupas sabut kelapa.
                                                          Cop (Kedah)        Sejenis alat daripada besi atau nibung
Jadual 6 Leksikal dan maksud berkaitan tombong kelapa.                       untuk mengopek kelapa, alat ini
                                                          Kukur              dicacakkan kukuh di tanah dan matanya
Leksikal/ Bahasa  Maksud                                  Ngoyok (Kelantan)  ke atas dan buah kelapa ditekan di mata
                                                          Nyolek (Kelantan)  cap untuk memisahkan sabut daripada
Gandos (Johor)    Kecambah dalam buah kelapa, tumbung     Sa (Kelantan)      tempurungnya.
                  kelapa.                                 Sagat              Alat bergerigi hujungnya untuk
                                                                             mengeruk (mengikis) isi kelapa.
Kumboi (Pulau     Ketulan berwarna putih di dalam kelapa                     Sejenis alat untuk mengupas sabut
Pinang)           yang sedang bercambah.                                     kelapa daripada bijinya.
                                                                             Sejenis alat untuk mengeluarkan isi
Kumbul (Kedah)    Tombong kelapa (kecambah dalam buah                        kelapa daripada tempurung, pencungkil.
                  kelapa yang akan bertunas); kumboi.                        Sejenis lembing yang digunakan untuk
                                                                             menikam kelapa.
Punat kelapa      Tombong kelapa yang sebesar jari                           Benda bergerigis tajam untuk memarut
(Melaka)          kelingking.                                                kelapa (ubi dan lain-lain).

Tombong kelapa    Kecambah dalam buah kelapa yang
                  tua, berwarna putih kekuningan, isinya
                  lembut dan boleh dimakan.

buah kelapa tua bukannya mudah. Alat pengopek             Sar                Lembing untuk menikam kelapa.
seperti cap, sar, solak, dan lain-lain digunakan          Solak (Pahang)     Sejenis alat mengupas kelapa seperti
untuk mengopek buah kelapa secara tradisional,                               lembing dicacakkan di atas tanah.
dan kukur atau sagat digunakan untuk mengeruk             Sula               Sejenis tongkat atau pancang yang
isi kelapa untuk mendapatkan santannya.                                      runcing lagi tajam hujungnya untuk
Manakala istilah gube (Pahang) merujuk                                       mengopek kelapa.
cara mengupas kelapa dengan membuang
sabut di hadapan dan di belakangnya sahaja;               Santan yang merupakan hasil perahan air kelapa
gelotok (Melaka) merujuk cara membelah buah               matang yang dikukur atau diparut mempunyai
kelapa yang telah dibuang sabutnya dengan                 banyak kegunaan dalam pelbagai masakan
menggunakan belakang parang dan lain-lain;                dan pembuatan kuih-muih tradisional. Istilah
“kubal”, merujuk cara mengupas sabut kelapa;              berkaitan santan, antaranya termasuklah kepala
boroi (Johor), iaitu mengupas dan membelah                santan merujuk santan (kelapa) yang pekat
(khususnya, untuk buah kelapa); gelotak, kelotok          (diperoleh daripada perahan yang terawal),
atau kelotak, iaitu menggelotak mengupas                  ledot (Johor), iaitu pekat (biasanya santan)
buah yang berkulit keras (nyiur dan lain-lain),           dan jalang (Melaka), iaitu santan yang cair.
dan tengkoh, iaitu mengetuk sesuatu pada                  Setelah santan diperah, hampas kelapa akan
benda keras agar terkeluar baki isinya seperti            tinggal. Dalam leksikal Pusat Rujukan Persuratan
mengeluarkan hampas kelapa yang melekat                   Melayu, nama lain merujuk hampas, antaranya
dari besen. Leksikal dan maksud berkaitan alat            termasuklah bersempuras (Minangkabau),
mengopek atau mengukur kelapa seperti dalam               topang (Pulau Aur, Mersing), kepiat I, dan usam
Jadual 7.                                                 I. Bahagian sabut kelapa juga berguna kepada
	 Isi buah kelapa muda sememangnya enak                   manusia. Sabut kelapa dikenali sebagai “tepes”
dimakan. Begitu juga dengan air kelapa muda.              (Jawa).

							                                                                      		  BIL. 12 2019 37
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44